GreenBuddies

Dynamický německý trh s fotovoltaikou a carporty

Dynamický německý trh s fotovoltaikou a carporty

Carport
Statistiky

29.04.2024

Německo je pro nás jeden z nejvýznamnějších trhů z hlediska realizací. Narůstá tam zájem o fotovoltaické systémy, čemuž napomáhají státní dotace a další podpůrné programy. Poptávka pro FVE se neomezuje jen na střešní instalace, ale rozšiřuje se i na volné plochy, a především na solární carporty s nabíjecími stanicemi pro elektromobily. Zeptali jsme se našeho německého obchodníka Johannes Pohle, jaký je trend solárních carportů v Německu, aktuální vývoj trhu a očekávané změny v následujících měsících.

  • Jaká je obecně poptávka od německých zákazníků? 

Obecně lze říci, že poptávka po fotovoltaických systémech v Německu neustále roste. Je to dáno i tím, že jsou v oblasti fotovoltaiky poskytovány dotační programy. V mém případě se FV sektor dělí na střešní systémy, volné plochy a pak carportové systémy a nabíjecí infrastrukturu, přičemž podíl střešních systémů je v současné době největší, ale poptávky po volných plochách také neustále rostou, alespoň mezi mými klienty. A carporty a nabíjecí systémy jsou stále poměrně novinkou, ale i takové poptávky již evidujeme. 

V roce 2023 se Německo znovu stalo největším solárním trhem v EU, když vedlo jak v ročních, tak celkových instalacích s přírůstkem 14,1 GW během roku. Kumulativní přírůstek je nyní v Německu na 82,1 GW. Tato vedoucí pozice umístila Německo nejen do čela meziročního solárního trhu EU, ale také jako největšího přispěvatele na celkové kapacitě. Očekává se, že země bude i nadále hrát vedoucí roli v nasazování solární energie mezi členskými státy EU, s plánovanou další instalací přibližně 80 GWp do roku 2027.

  • Jak je to s carporty v Německu? Staví se, poptávají se? Víme, že v některých spolkových zemích jsou ze zákona povinné solární panely na střechu parkovišť od určitého počtu parkovacích míst.

Co se týče sektoru carportů a nabíjecí infrastruktury, mnoho spolkových zemí v současné době podporuje výstavbu solárních přístřešků pro auta a na druhé straně také požaduje, aby nově vzniklá veřejná parkoviště byla z minimálního počtu parkovacích míst pokryta právě solárními carporty. V některých případech lze tento požadavek ovšem obejít vysazením určitého počtu stromů v určité vzdálenost na daném parkovacím prostranství.

Obecně však lze předpokládat, že trend je stoupající a že v průběhu let bude zastřešení parkovišť stále více přibývat, takové tendence již mezi klienty pozorujeme, ačkoli tento trend ještě není tak rozvinutý, protože realizace solárního přístřešku pro auto je poměrně rozsáhlý stavební projekt, který zahrnuje mnoho administrativních a stavebně právních překážek, a porovnání výše investice v porovnání s dobou, než se investiční náklady vrátí, je stále poměrně velká.

  • Jaký je obecně vývoj DE trhu, sleduješ nějaké trendy? Jaký je výhled na následující měsíce?

Mnoho společností má stále větší tendenci přecházet na obnovitelné zdroje energie, zejména s ohledem na rostoucí ceny elektřiny, a stát se v této oblasti průkopníky a tvůrci trendů. Zároveň lze předpokládat, že je tento směr lákavým pro mladší generace.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group